Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Η «ασφυξία» θα διατηρεί τις μπανάνες φρέσκες !!!

Οι λάτρεις της μπανάνας θέλουν να εφοδιάζονται με τα κίτρινα φρούτα & να τα απολαμβάνουν…

Τεχνολογία ~ Επιστήμη Vs Physical Biology ~ Research !!!

Είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν αγοράσει μπανάνες αλλά αποφεύγουν να τις φάνε όταν αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους τα μικρά σκουρόχρωμα σημάδια στη φλούδα τους. Οι μπανάνες εξακολουθούν και με τα σημάδια αυτά να είναι ασφαλείς για κατανάλωση ωμές ή χρησιμοποιημένες σε κάποια συνταγή.

Πολλοί όμως δεν θέλουν να καταναλώσουν τις μπανάνες όταν έχουν κηλίδες πάνω στη φλούδα τους με αποτέλεσμα αυτά τα φρούτα να είναι πολύ ψηλά στην λίστα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια χωρίς να έχουν καταναλωθεί. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 50 εκατ. τόνοι μπανάνας δηλαδή το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καταλήγουν στα σκουπίδια χωρίς να έχουν καταναλωθεί.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Physical Biology» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα αποκαλύπτει που οφείλεται αυτή φυσική μεταβολή στη φλούδα της μπανάνας και τι πρέπει να κάνουμε για να μην κάνει την εμφάνιση της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εμφάνιση των κηλίδων στις μπανάνες οφείλεται στην έκθεση τους στο οξυγόνο και αν περιοριστούν τα επίπεδα του οξυγόνου στα μικροσκοπικά κύτταρα της φλούδας οι κηλίδες καθυστερούν αναλόγως να κάνουν την εμφάνιση τους. «Καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν εμφανίζονται πολλές σκουρόχρωμες κηλίδες η ύπαρξη των οποίων λειτουργεί ως δείκτης ωρίμανσης. Η εμφάνιση αυτών των κηλίδων δεν είχε μελετηθεί μέχρι σήμερα» αναφέρει ο Όλιβερ Στέινμποκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η φλούδα της μπανάνας περιέχει αιθύλιο, ένα αέριο που διασπά την χλωροφύλλη, τη χημική ουσία που διατηρεί φρέσκα τα φυτά. Το σκούρο χρώμα των κηλίδων είναι αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών όπως η μελανίνη που υπάρχει στο ανθρώπινο δέρμα και τις ανθρώπινες τρίχες. Στις μπανάνες αυτές οι χρωστικές ουσίες παράγονται όταν το οξυγόνο αντιδρά με την φλούδα της. Οι ερευνητές προτείνουν την ανάπτυξη νέων ποικιλιών μπανάνας που δεν θα παράγουν αυτά τα σημάδια ή την τοποθέτηση των μπανανών σε ειδικά σχεδιασμένες για την περίσταση αεροστεγείς συσκευασίες ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο.



You Might Also Like… …

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Τεχνολογία ~ Επιστήμη

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Science

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Περιβάλλον

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Παλαιοντολογία

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Ρομποτική

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Διάστημα

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Υγεία

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Εικαστικές Τέχνες


naftemporiki.gr , dole-com

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου