Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Γιατί μπορεί να πεθάνει αιφνιδίως
ένας νέος με διαβήτη τύπου 1 !!!

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας !!!


Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Προκαλεί την καταστροφή των βήτα κυττάρων στο πάγκρεας, που παράγουν ινσουλίνη. Αυτό εμποδίζει το σώμα να παράγει αρκετή ινσουλίνη, για να ρυθμίσει επαρκώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι γνωστός και ως νεανικός διαβήτης. Ωστόσο αυτός ο όρος θεωρείται γενικά ξεπερασμένος καθώς, αν και πράγματι διαγιγνώσκεται συνήθως σε παιδιά, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ο όρος ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης είναι ένας άλλος όρος που μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τον διαβήτη τύπου 1. Και αυτό διότι ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί απώλεια παραγωγής ινσουλίνης, επομένως απαιτεί τακτική χορήγηση ινσουλίνης είτε με ένεση είτε με αντλία ινσουλίνης.

Διαβήτης τύπου 1:
Τι είναι το “Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου στο Κρεβάτι”

Το Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου στο Κρεβάτι (Dead in bed syndrome) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ξαφνικούς «ανεξήγητους» θανάτους νέων με διαβήτη τύπου 1.

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται ως όταν κάποιος με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη έχει πάει για ύπνο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και αργότερα τον βρίσκουν νεκρό στο κρεβάτι χωρίς ίχνη κάποιας έκτακτης κατάστασης.

Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου στο κρεβάτι

Το σύνδρομο είναι σχετικά σπάνιο, αλλά θεωρείται ότι ευθύνεται για το 6% περίπου των περιπτώσεων όλων των θανάτων σε άτομα κάτω των 40 ετών με διαβήτη τύπου 1.

Συγκριτικά, η διαβητική κετοξέωση είναι μια σημαντικά πιο συχνή αιτία θανάτου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 2-3% όλων των θανάτων σε διαβητικούς ασθενείς.

Από τι προκαλείται το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου στο κρεβάτι

Η έλλειψη λεπτομερών στοιχείων από νεκροψίες έως σήμερα σημαίνει ότι η αιτία, ή τα αίτια του συνδρόμου δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι
ο αιφνίδιος θάνατος μπορεί να προκληθεί από:

••► νυχτερινή υπογλυκαιμία, η οποία προκαλεί διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό
••► καρδιακή αυτόνομη νευροπάθεια (βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν τη λειτουργία της καρδιάς)

Η σχετιζόμενη με την υπογλυκαιμία αυτόνομη ανεπάρκεια (Hypoglycemia-associated autonomic failure – HAAF) θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο. Η HAAF σημαίνει ότι οι ασθενείς έχουν μειωμένη αντιρυθμιστική απόκριση σε κατάσταση υπογλυκαιμίας και μειωμένη επίγνωση της υπογλυκαιμίας.

Η μειωμένη αντιρυθμιστική απόκριση σημαίνει ότι το σώμα έχει μειωμένη ικανότητα να παράγει αδρεναλίνη (επινεφρίνη) ή γλυκαγόνη ως απόκριση σε κατάσταση υπογλυκαιμίας. Η γλυκαγόνη είναι η ορμόνη αύξησης της γλυκόζης του αίματος του σώματος. Έτσι, η μειωμένη απόκριση γλυκαγόνης αφαιρεί έναν βασικό μηχανισμό επιβίωσης του ασθενούς.

Σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου στο κρεβάτι και ανθρώπινη ινσουλίνη

Είναι γνωστό ότι το εν λόγω σύνδρομο έγινε πιο σύνηθες μετά την εισαγωγή της ανθρώπινης (συνθετικής) ινσουλίνης στη δεκαετία του 1980.

Έρευνες δείχνουν ότι η συνθετική ινσουλίνη έχει μειωμένη απόκριση στο στρες σε σύγκριση με τη ζωική ινσουλίνη. Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ινσουλίνη ίσως να μην πυροδοτεί την απόκριση της γλυκαγόνης, όπως η ζωική ινσουλίνη, αλλά μια τέτοια συνέπεια στον διαβήτη δεν έχει ακόμη διερευνηθεί.

Μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου στο κρεβάτι;

Δεδομένου ότι η επικρατούσα θεωρία είναι ότι το σύνδρομο προκαλείται από κρίση υπογλυκαιμίας, η αποφυγή της νυχτερινής υπογλυκαιμίας είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψή του.

Συνιστάται στα άτομα με διαβήτη τύπου 1
να στοχεύουν σε επίπεδα γλυκόζης στο αίμα:

••► μεταξύ 6,5 έως 8,0 mmol/l πριν τον ύπνο
••► μεταξύ 5,5 και 7,5 mmol/l κατά το ξύπνημα

Η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας πάνω από 6,5 mmol/l πριν τον ύπνο και πάνω από 5,5 mmol/l κατά το ξύπνημα, θα βοηθήσει στην πρόληψη της υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να μετράτε συχνά-πυκνά το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να δείτε εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας δεν πέφτουν πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μπορούν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να πεθάνουν από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου στο κρεβάτι;

Δεν έχουν υπάρξει αξιοσημείωτες αναφορές γι’ αυτό το σύνδρομο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.


You Might Also Like… …

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Διαβήτης: Ποιες δερματοπάθειες οφείλονται στο αυξημένο «ζάχαρο» !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Δίαιτα βασικής ινσουλίνης: Πώς γίνεται και πώς συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Προσοχή αν έχετε διαβήτη, ή θέμα με την πίεση: Τι λένε για την καφεΐνη ειδικοί της Mayo Clinic !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αυτήν την αλλαγή στις μασχάλες !!!


iatropedia.gr , diabetes.co.uk

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου