Η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία που έφερε η πανδημία φέτος, ανέτρεψε την καθοδική πορεία της PC αγοράς και όχι μόνο, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις PC hardware, laptops, tablets, περιφερειακών και γενικότερα μεγαλύτερες συσκευές που είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω των smartphones την τελευταία δεκαετία.
freegr
Ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα έχει καταπονηθεί χωρίς προηγούμενο.
~ Gregg Prendergast, Πρόεδρος Acer Αμερικής ~
Οι παγκόσμιες πωλήσεις PC (desktops και laptops) το 2008 έφτασαν στο απόγειό τους με 300 εκατομμύρια πωλήσεις και έκτοτε υπήρχε μία μικρή αλλά συνεχής πτώση, φτάνοντας τα 250 εκατομμύρια. Λίγοι περίμεναν μία “αναγέννηση”, τα νέα δεδομένα όμως φέτος κάνουν λόγο για επιστροφή στα 300 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και τα tablets είδαν πρωτοφανή αύξηση στις πωλήσεις. Μέχρι το τέλος του 2021, τα PCs και τα tablets αναμένεται να φτάσουν τα 1.77 δισεκατομμύρια μονάδες, από τις 1.64 δις του 2019, σύμφωνα με την Canalys.
Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση έχει δημιουργήσει προβλήματα στους κατασκευαστές, οι οποίοι παρόλη την αύξηση της παραγωγής, φαίνεται πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, με το χρόνο αναμονής για τους πελάτες να ξεπερνά ακόμα και τους 4 μήνες.
Το κλείσιμο των εργοστασίων λόγω της πανδημίας, δεν έχει βοηθήσει βέβαια την κατάσταση. Ο Αντιπρόεδρος της εταιρίας αναλύσεων IDC, Ryan Reith, είναι πεπεισμένος πως τα προβλήματα διαθεσιμότητας θα διαρκέσουν μέχρι και το 2022.
Προβλέπει μάλιστα πως μελλοντικά μοντέλα υπολογιστών που θα κάνουν την εμφάνισή τους σε μερικούς μήνες, θα έχουν χαρακτηριστικά που θα ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, όπως καλύτερες κάμερες, μικρόφωνα και ηχεία για τηλεδιασκέψεις, 4G και 5G συνδεσιμότητα, καθώς και software τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα απλοποιήσει λειτουργίες όπως η σύνδεση στον υπολογιστή και η απενεργοποίηση της κάμερας.
freegr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου