Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Αιθέρια Έλαια ~ Ιδιότητες & Χρήση ~ Αρωματοθεραπεία !!!


Τι είναι η αρωματοθεραπεία? Τι είναι τα αιθέρια έλαια? Από την ετυμολογία της λέξης (αρωματο-θεραπεία) είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι είναι η θεραπευτική, η οποία χρησιμο-ποιεί αρώματα (αιθέρια έλαια) που εκκρίνονται από τους ελαιοφόρους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στις ρίζες, στους μίσχους, στο φλοιό, στα φύλλα ή τα άνθη διαφόρων αρωματικών φυτών.

Ιστορική αναδρομή

Από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή του Ιπποκράτη, ήταν γνωστό ότι τα αιθέρια έλαια είχαν ευρύτατη εφαρμογή στην καθημερινή ζωή τόσο για θεραπευτικούς όσο και για καλλωπιστικούς σκοπούς. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και η χρήση τους σε θρησκευτικές τελετές (μαντεία, θυσίες) και σε θεατρικές παραστάσεις.

Πολλά αιθέρια έλαια περιγράφονται από τον Διοσκουρίδη , μαζί με τις πεποιθήσεις της εποχής σχετικά με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, στο έργο του De Materia Medica!

Oι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς. Oι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα φυτά σε συνδυασμό με το μασάζ και το βελονισμό το 3000 π.Χ.. Oι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια στην ιατρική, στην τελετουργία αλλά και για την ταρίχευση νεκρών, ενώ οι ιερείς γνώριζαν ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της μανίας και της κατάθλιψης.

Μια διαπίστωση της εποχής εκείνης σε μια επιδημία χολέρας ήταν ότι οι αρωματοποιοί δεν αρρώσταιναν (!) λόγω του ότι τα αιθέρια έλαια έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.

Αποτελεσματικότητα

Τα αποτελέσματα των δραστικών ουσιών των αιθέριων ελαίων είναι πια γεγονός αναμφισβήτητο.

Στο M. D. Anderson Cancer Center του πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, στο παγκοσμίου φήμης αντικαρκινικό κέντρο, δημιουργήθηκε υπηρεσία για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αρωματοθεραπεία για τους καρκινοπαθείς αλλά και για αυτούς που τους φροντίζουν. Χρησιμοποιούν την αρωματοθεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο και τις ενοχλήσεις της ασθένειας, αλλά και για να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής των ασθενών.
M. D. Anderson Cancer Center

Χρήση:

Η χρήση των αιθέριων ελαίων είναι πολλές: για μασάζ, επιθέματα, εισπνοές, ψεκασμούς, παρασκευή καλλυντικών, εξάτμιση-αρωματισμό χώρου, ακόμα και για εσωτερική λήψη!

1️⃣--- Για χαλάρωση στο μπάνιο: 2 φλιτζάνια αλάτων θειικού μαγνησίου (Epson salts), 5 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια: Λεβάντα, πορτοκάλι, λεμονόχορτο, τσαγιόδεντρο (tea tree). Χρησιμοποιείτε περίπου μισό φλιτζάνι για ένα μπάνιο.

2️⃣--- Μείγμα για ψεκασμό δωματίου: 5 έως 20 σταγόνες του ελαίου της επιλογής σας σε 120 έως 240 ml αποσταγμένου νερού ή νερού πηγής. Έτοιμο! Μπορείτε να ψεκάσετε το δωμάτιο σας (προσοχή να μην πάει στα μάτια σας).

Ρίχνω μια Ιδέα: Λίγες σταγόνες στα ξύλα του τζακιού σας ή στα κεριά σας για την απορρόφηση καπνού τσιγάρων θα σας αρωματίζουν τους χώρους θαυμάσια.

Τι αιθέριο έλαιο να επιλέξετε?

1️⃣--- Λεβάντα: Η λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί από τους Αιγύπτιους πριν 2.500 χρόνια ως άρωμα. Τώρα πλέον χρησιμοποιείται και είναι γνωστή για την καταπολέμηση της αϋπνίας, της ημικρανίας και ανακουφίζει από το στρες. Ιδανική για χαλάρωση.

2️⃣--- Δεντρολίβανο: Το όχι και τόσο γνωστό αλλά ευώδες αυτό φυτό ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους, θα βοηθήσει κατά της χαμηλής πίεσης και στα κρύα πόδια ή χέρια.

3️⃣--- Δυόσμος: Βοηθάει στην πέψη και συμβάλλει κατά της ναυτίας.

4️⃣--- Λεμόνι: Το έλαιο λεμονιού είναι ισχυρό αντικαταθλιπτικό / anti-stress.

Τα έλαια που είναι γενικά αντικαταθλιπτικά / anti-stress / και κατά του άγχους είναι τα:

1️⃣---➤ Λεμόνι – Λεβάντα – Γιασεμί – Χαμομήλι – Μέντα

Προτεινόμενα μείγματα κατά της ευερεθιστότητας (για αρωματισμό χώρου):


Ανάμειξη
Δοσολογία
Μείγμα 13 σταγόνες χαμομήλι & 2 σταγόνες μανταρίνι
Μείγμα 22 σταγόνες λεβάντα & 3 σταγόνες μανταρίνι
Μείγμα 34 σταγόνες σανδαλόξυλο & 1 σταγόνα νερολί
Μείγμα 42 σταγόνες λεβάντα & 2 σταγόνες χαμομήλι & 1 σταγόνα νερολί


Σημείωση του admin : Τι είναι το νερολί ???

You Might Also Like… …

Περισσότερα άρθρα για αιθέρια έλαια θα βρείτε ΕΔΩ

mothernature.gr , gynaika.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου