Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Δακτυλίτιδα: Οι 10 πιο πιθανές αιτίες
που έχετε πρησμένα δάχτυλα !!!

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας !!!


Το πρήξιμο των δακτύλων έχει πολλές πιθανές αιτίες, που κυμαίνονται από απλά ατυχήματα έως λοιμώξεις και υποκείμενες παθήσεις υγείας.

Σε πιο έντονες περιπτώσεις, τα πρησμένα δάχτυλα είναι επίσης γνωστά ως δακτυλίτιδα.

   Πρησμένα δάχτυλα: Αιτίες για πιθανή δακτυλίτιδα   

1️⃣➖ Τραυματισμοί: Μετά από έναν τραυματισμό, το σώμα στέλνει επιπλέον αίμα και υγρό στην πληγείσα περιοχή για να παρέχει τις πρώτες ύλες για επούλωση. Αυτή η δράση μπορεί να προκαλέσει οίδημα, το οποίο οδηγεί σε περιορισμένο εύρος κίνησης, δυσκαμψία και πόνο λόγω πίεσης.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη διατήρηση του χεριού ψηλότερα από την καρδιά όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο νάρθηκας ή το τύλιγμα των τραυματισμένων δακτύλων μπορεί να βοηθήσει, εμποδίζοντάς τα να κινηθούν υπερβολικά.

Σοβαροί τραυματισμοί που δεν επουλώνονται θα απαιτήσουν ιατρική φροντίδα.

2️⃣➖ Λοιμώξεις: Εκτός από το πρήξιμο των δακτύλων, οι μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ευαισθησία, κόκκινες ή σκούρες ραβδώσεις και πύον στην πληγείσα περιοχή.

Οι λοιμώξεις που επηρεάζουν τα δάχτυλα οφείλονται συνήθως συχνά σε βακτήρια στρεπτόκοκκου, αν και το βακτήριο του σταφυλόκοκκου μπορεί επίσης μερικές φορές να ευθύνεται.

Η θεραπεία με το κατάλληλο αντιβιοτικό, μαζί με τον καθαρισμό και την επίδεση από γιατρό, είναι συνήθως αποτελεσματική.

3️⃣➖ Θερμότητα: Σε ζεστά περιβάλλοντα, τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια διαστέλλονται. Αυτή η διαστολή αυξάνει τη ροή του αίματος και απελευθερώνει θερμότητα από το σώμα, αλλά οδηγεί επίσης σε συσσώρευση υγρών και πρήξιμο των δακτύλων.

Η ανύψωση των χεριών και η μετακίνηση σε ένα πιο δροσερό περιβάλλον αντιμετωπίζουν συνήθως το πρόβλημα. Τα γάντια συμπίεσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή του, αν και συνήθως δεν είναι απαραίτητα.

4️⃣➖ Αρθρίτιδα: Πολλοί τύποι αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στις αρθρώσεις, όπως στα δάχτυλα. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ολόκληρου του δακτύλου, ενώ η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να επηρεάσει μόνο τις αρθρώσεις των δακτύλων. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος, με τα δάχτυλα να ζεσταίνονται και να είναι δύσκολο να κινηθούν.

Για ηπιότερες περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τον πόνο.

5️⃣➖ Τσιμπήματα εντόμων: Το πρήξιμο είναι μια κοινή αντίδραση σε τσιμπήματα εντόμων και μπορεί να επηρεάσει τα δάχτυλα.

Ο πάγος, τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά και οι καταπραϋντικές λοσιόν μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν ένα άτομο εμφανίσει δύσπνοια, καθώς αυτό υποδηλώνει σοβαρή αντίδραση.

6️⃣➖ Διαταραχές επαναλαμβανόμενης κίνησης: Οι διαταραχές επαναλαμβανόμενης κίνησης περιλαμβάνουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, την τενοντίτιδα και άλλες. Προκύπτουν όταν κάποιος κάνει παρόμοιες κινήσεις ξανά και ξανά. Μαζί με τα πρησμένα δάχτυλα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα και απώλεια δύναμης και ευλυγισίας.

7️⃣➖ Ουρική αρθρίτιδα: Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια των αρθρώσεων που συχνά σχετίζεται με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, αλλά μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα δάχτυλα όταν σχηματίζονται κρύσταλλοι ουρικού οξέος γύρω από τις αρθρώσεις.

Τα αναλγητικά μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα αντιμετωπίσουν την συστηματική κατάσταση.

8️⃣➖ Εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα παράγει έως και 50% περισσότερο αίμα και σωματικά υγρά, μερικά από τα οποία μπορούν να συγκεντρωθούν στα πόδια και τα χέρια.

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου και καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει, μαζί με την τακτική άσκηση, το να σηκώνετε τα χέρια όταν είναι απαραίτητο και την αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες.

Οι έγκυες γυναίκες με ανησυχίες για οίδημα θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να αποκλείσουν την προεκλαμψία.

9️⃣➖ Σκληρόδερμα: Το σκληρόδερμα είναι μια αυτοάνοση νόσος που στοχεύει τον συνδετικό ιστό. Μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα δάχτυλα, πάχυνση του δέρματος, πόνο και φλεγμονή, μεταξύ πολλών άλλων συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν την πάθηση, αλλά οι γιατροί μπορεί να συστήσουν φάρμακα για τη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων. Η φυσικοθεραπεία είναι επίσης μια επιλογή.

1️⃣0️⃣➖ Δρεπανοκυτταρική αναιμία: Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών με αυτή την πάθηση μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικό και επώδυνο πρήξιμο στα πόδια ή στα δάχτυλα. Τα δάχτυλα μπορεί να αισθάνονται ζεστά. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και αναιμία.


You Might Also Like… …

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ποια δάχτυλα επηρεάζονται – Τι ασκήσεις να κάνετε !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Παγωμένα δάχτυλα σε χέρια και πόδια: Κακή κυκλοφορία αίματος, ή φαινόμενο Raynaud; !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Πιθανό πρώιμο σημάδι Πάρκινσον αν προσέξετε αυτό στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Νεφρική ανεπάρκεια: Κάντε εξετάσεις αν δείτε ξαφνικό πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών !!!


iatropedia.gr , medicalnewstoday.com

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου