Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Καλοκαιρινή Φρουτόπιτα..Μπουκιά & Συχώριο !!!

Συνταγές Μαγειρικής ~ Ζαχαροπλαστικής


Μία φρουτόπιτα διαφορετική από της άλλες, γεμάτη από διατροφικές ιδιότητες! Έχουμε φρούτα πολλά το καλοκαίρι-αλλά & τον χειμώνα- ας τα χρησιμοποιήσουμε... για το καλό του ουρανίσκου μας!!!

Υλικά:

Για την Γέμιση:


•► 270 γρ ξερούς χουρμάδες
•► 250 γρ περίπου νόστιμα & ώριμα ροδάκινα & βανίλιες κομμένα σε φέτες (χρησιμοποίησα τελικά ένα μεγάλο ροδάκινο, μία βανίλια και ένα δαμάσκηνο)
•► χοντροκομμένο ξύσμα από 1/3 πορτοκάλι (μη το παραλείψετε, είναι αυτό που θα δώσει την ένταση
•► 1 γενναία κουταλιά αλεύρι ολικής

Για την Ζύμη:

•► 200 ml νερό (χρησιμοποιούμε αυτό που έμεινε από το μούλιασμα, συμπληρώνοντας με επιπλέον νερό αν χρειαστεί )
•► 120 ml ελαιόλαδο (ιδανικά ήπιο στην γεύση)
•► 1 κουταλιά από τους πολτοποιημένους χουρμάδες (βλέπε παρακάτω)
•► 1 κουταλάκι κανέλα
•► αλεύρι ολικής – όσο πάρει (χρειάστηκε περίπου 240 γρ αλεύρι ολικής ζέας)
•► ταψάκι 25 εκ

Εκτέλεση:

Αφήνουμε για 2-3 ώρες τους χουρμάδες μέσα σε νερό (ίσα να τους σκεπάσει) να μουλιάζουν. Τους στραγγίζουμε και τους πολτοποιούμε καλά στο μούλτι. Το ζουμί που περίσσεψε συν μία κουταλιά πολτού το φυλάμε για την ζύμη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα νωπά φρούτα μαζί με τον πολτό από τους χουρμάδες και το αλεύρι. Ζυμώνουμε ελαφρά δημιουργώντας μία σχετικά δεμένη πάστα χωρίς πολλά πολλά υγρά.

Προχωράμε αμέσως με τη ζύμη. Ενώνουμε το λάδι, το νερό, την μία κουταλιά πολτού και την κανέλα. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά καλά, αν θέλουμε χτυπάμε λίγο με το μίξερ. Ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα που εύκολα θα πλάθεται και δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε μη μας σκληρύνει υπερβολικά. Μοιράζουμε σε δύο κομμάτια: 60 – 40%.

Σχηματίζουμε με το πρώτο την βάση και τα τοιχώματα μες στο ταψάκι. Φροντίζουμε η ζύμη μας να είναι λεπτή γιατί είναι σχετικά άγλυκη και δεν θέλουμε να κυριαρχεί στο γλυκό μας αλλά να το συγκρατεί και να το δένει.

Τοποθετούμε την γέμιση, πιέζοντας καλά ώστε να μη μείνουν κενά, και μετά με λωρίδες ζύμης (από το δεύτερο κομμάτι) πλέκουμε το πάνω μέρος της πίτας μας. Για να ανοίξουμε φύλο τοποθετούμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τον πλάστη απλώνουμε στην έκταση που θέλουμε.

Προαιρετικά, κυρίως για καλύτερη εμφάνιση, αλείφουμε στο τέλος με μείγμα από λίγο μέλι και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Φουρνίζουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και δέκα λεπτά... και μετά Απολαμβάνουμε!!!


ΚαλοΦάγωτη Να Σας Είναι !!!

Σημείωση: Θέλω να ενημερώσω ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ, ότι δεν είμαι Επαγγελματίας Μάγειρας, αλλά Ψάχνομαι πολύ γι΄αυτό το Θέμα- κι ας ΜΗΝ με πιστεύει η Φίλη μου & Πατριώτισσα Anastasia P.. Ίσως να έχω ξεπεράσει & το όριο των 1000 συνταγών –Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής & Ποτοποιίας( Τις οποίες προς το παρών μπορείτε να τις βρείτε στο https:// sinakis.blogspot.com/). Τώρα στο προκείμενο: Από τα χειμωνιάτικα φρούτα μπορείτε να επιλέξετε, ανάμεσο σε λωτούς, κολοκύθα, ρόδια, κυδώνια, εσπεριδοειδή, κάστανα και πολλά άλλα. Απλά συνδυάστε τα, όσα σας αρέσουν.

← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }

neanikon.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου