Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια
της νύχτας προκαλεί ζημιές στη μπαταρία !!!

Τεχνολογία ~ Επιστήμη Vs Mobile Phone Charging !!!


Ειδικοί αναδεικνύουν μια απρόσμενη παρενέργεια
σε μια κοινή συνήθεια φόρτισης των smartphones
!!!


Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας προσπαθεί εναγωνίως να αναπτύξει νέας γενιάς μπαταρίες που θα αυξάνουν σημαντικά την αυτονομία των συσκευών όμως ταυτόχρονα η συνεχής αύξηση των δυνατοτήτων των κινητών τηλεφώνων και των υπηρεσιών που παρέχουν δυσχεραίνει την προσπάθεια αύξησης της αυτονομίας αφού οι αναρίθμητες εφαρμογές και υπηρεσίες που προσφέρουν στους χρήστες τα smartphones είναι ολοένα και πιο κοστοβόρες ενεργειακά.

Οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων προσπαθούν να τα φορτίζουν με κάθε ευκαιρία για να μην ξεμένουν από μπαταρία και είναι πολλοί εκείνοι που επιλέγουν να τοποθετούν στη πρίζα τις συσκευές τους όταν πέφτουν για ύπνο. Ο Ριτές Τσουγκχ, καθηγητής Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο CQ της Αυστραλίας εξηγεί γιατί η νυχτερινή φόρτιση είναι επιβλαβής για τα κινητά τηλέφωνα.

«Τα νέας γενιάς smartphones χρειάζονται 30 λεπτά ως δύο ώρες για να φορτίσουν πλήρως. Έτσι το να το φορτίζεις το κινητό σου όλη νύχτα όχι μόνο είναι κάτι αχρείαστο αλλά επιταχύνει τη γήρανση της μπαταρίας. Η γρήγορη φόρτιση μπορεί να φθείρει την μπαταρία με την πάροδο του χρόνου. Για αυτό πολλοί κατασκευαστές έχουν χαρακτηριστικά για να το ρυθμίζουν. Τα iPhone της Apple προσφέρουν λειτουργικότητα για την καθυστέρηση της φόρτισης άνω του 80%. Τα τηλέφωνα Galaxy της Samsung παρέχουν τη δυνατότητα περιορισμού της φόρτισης στο 85 τοις εκατό» λέει ο Τσουγκχ.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν τα σύγχρονα smartphone υποβαθμίζονται χημικά ως αποτέλεσμα παραγόντων όπως τα μοτίβα φόρτισης, οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και η ποσότητα που χρησιμοποιείται η συσκευή. Σε περίπτωση φόρτισης κατά τη διάρκεια της νύχτας η μπαταρία του κινητού παίρνει μια ώθηση που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται επειδή μένει στην πρίζα για περίπου έξι έως οκτώ ώρες.

Για αρχή, αυτό δεν είναι καλό από την άποψη της ασφάλειας, αν και τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες συσκευές σταματούν αυτόματα να φορτίζονται όταν η μπαταρία τους φτάσει στο 100 τοις εκατό για να αποτρέψουν την υπερθέρμανση τους. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι επειδή οι εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο όλη τη νύχτα, η συσκευή αναπόφευκτα πέφτει στο 99%. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, το τηλέφωνο αρχίζει να ενισχύει ξανά την μπαταρία του με έναν τρόπο που είναι γνωστός ως «στάγδην φόρτιση» δηλαδή φόρτιση σταγόνα σταγόνα γεγονός που δεν είναι καλό για την συσκευή.

Το άλλο πράγμα που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τη διάρκεια ζωής των μπαταριών ιόντων λιθίου είναι όταν αφήνετε τη μπαταρία του κινητού τηλεφώνου να εξαντληθεί εντελώς. Αντίθετα, θα πρέπει να στοχεύσετε στο να διατηρήσετε το επίπεδο φόρτισης μεταξύ 20-80 τοις εκατό σύμφωνα με ειδικούς προστασίας των κινητών τηλεφώνων. Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά πολλά νέα μοντέλα προσφέρουν τη δυνατότητα βελτιστοποίησης της φόρτισης ώστε να μην ασκείται περιττή πίεση στην μπαταρία.



You Might Also Like… …

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Επιστήμη

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: techscience

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Artificial Intelligence

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Ρομποτική

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Ηλεκτροκίνηση

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Ζώα

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Google

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Κόσμος

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Αεροδιαστημική Βιομηχανία

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: NASA

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Περιβάλλον

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: TESLA

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Πυρηνική Ενέργεια

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Κλιματική κρίση

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Εποχή Χαλκού

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Πυρκαγιές

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Φωτοβολταϊκά

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Πολιτιστικά

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Κρόκος

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Παλαιοντολογία


Naftemporiki.gr , pcmag.com

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου