Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

15 τρόποι για να το ξεπεράσεις
αν σε έχουν πληγώσει !!!

Στα Στέκια Της Ψυχολογίας !!!


Ένας γκουρού της θετικής σκέψης αποκαλύπτει
πώς θα κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος
!!!


Μια σχέση που μας πλήγωσε και μας έκανε καχύποπτες μπροστά σε κάθε άντρα που θέλησε (και ίσως το άξιζε) να μπει στη ζωή και στην καρδιά μας. Μια δήθεν φίλη που μας πρόδωσε και μας κόστισε πολύ. Μια μητέρα ή ένας πατέρας που συνεχώς μας σύγκρινε με τη μεγαλύτερή μας αδερφή, λέγοντάς μας με τα λόγια ή τις πράξεις του ότι δεν είμαστε αρκετά ικανές για να τα καταφέρουμε – στο σχολείο, στις σχέσεις μας, στη ζωή… Όλες μας έχουμε πληγωθεί στο πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πληγές του παρελθόντος πολλές φορές μένουν ανοιχτές για καιρό και εξαιτίας τους νιώθουμε πληγωμένες, θυμωμένες, απογοητευμένες… Αν θέλουμε να απελευθερωθούμε και να ξεπεράσουμε ό,τι μας έχει πληγώσει, ο τρόπος είναι ένας – δεν υπάρχει καμία παράκαμψη και κανένα μονοπάτι για να κόψουμε δρόμο: χρειάζεται να συγχωρέσουμε εκείνους που μας πλήγωσαν καθένας με τον τρόπο του. Κι αν όλο αυτό σου φαίνεται βουνό, ένας ειδικός έρχεται να μας προτείνει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά 15 τρόπους για να τα καταφέρουμε!

Ο δρ Wayne W. Dyer είναι ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στον τομέα του self-help και της θετικής σκέψης. Από το 1976, που εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο (Οι Περιοχές των Σφαλμάτων Σας), έχει υπογράψει πάνω από 30 εκδόσεις, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει best sellers, ενώ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους καλεσμένους και συνεργάτες της Oprah Winfrey. Όπως έχει δηλώσει στο blog του, όλες αυτές οι σκέψεις μνησικακίας, δυσαρέσκειας, θυμού και μίσους που όλοι έχουμε όταν κάποιος μας έχει αδικήσει καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος στο νου μας και έτσι, δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη ζωή, να βρούμε γαλήνη, να απελευθερωθούμε και να ζήσουμε όπως ονειρευόμαστε. Και ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από αυτές είναι η συγχώρεση: «Συγχωρώ ουσιαστικά σημαίνει απαλλάσσομαι από το θυμό, την πικρία και τις σκέψεις εκδίκησης που κουβαλάω για καιρό». Πώς θα το καταφέρουμε; Σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθώντας τα παρα-κάτω 15 βήματα:

1️⃣➖ Μην πηγαίνεις ποτέ για ύπνο θυμωμένη/ος: «Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθώ», λέει ο Dyer, «βάζω φρένο στις αρνητικές σκέψεις. Κάνω θετικές δηλώσεις, όπως “είμαι ήρεμος”, “είμαι ικανοποιημένος”, “είμαι αγάπη” και “έλκω στη ζωή μου μόνο όσους ανθρώπους συντονίζονται με τις αξίες μου”». Έτσι στέλνουμε στο υποσυνείδητό μας -λίγο πριν παραδοθούμε σε αυτό- ένα σαφές μήνυμα του τι θέλουμε από τη ζωή μας και τι όχι. Θέλουμε θυμό, πικρία και απογοήτευση ή γαλήνη, αγάπη και αισιοδοξία;

2️⃣➖ Προχώρησε στην επόμενη πράξη: Όλα όσα μας έχουν πληγώσει στο παρελθόν ανήκουν εκεί και όχι στο παρόν μας. Μην τους επιτρέπεις, λοιπόν, προτείνει ο Dyer, να χρωματίζουν το Τώρα σου με τις πιο σκούρες αποχρώσεις. Η ζωή μας είναι σαν ένα θεατρικό με πολλές πράξεις. Κάποιοι από τους χαρακτήρες που εμφανίζονται σε αυτό έχουν μικρούς ρόλους και άλλοι έχουν μεγαλύτερους. Κάποιοι είναι καλοί, άλλοι όχι. Όλοι τους όμως είναι απαραίτητοι, διαφορετικά δεν θα υπήρχαν στο θεατρικό. Δέξου τους και προχώρησε στην επόμενη πράξη.

3️⃣➖ Σταμάτησε να κατηγορείς τους άλλους και ξεκίνησε να κατανοείς τον εαυτό σου: Όταν κάποιος μας έχει αδικήσει, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε πικρία απέναντί του και να ρίχνουμε το φταίξιμο πάνω του για ό,τι έχει συμβεί και όσα αισθανόμαστε. Όμως με αυτόν τον τρόπο, εκτός από το ότι δεν νιώθουμε καλύτερα, συμβαίνει και κάτι άλλο, σύμφωνα με τον Dyer: δίνουμε στους άλλους τη δύναμη να ελέγχουν τη ζωή, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. «Αναλαμβάνοντας την ευθύνη να αποφασίζουμε εμείς για το πώς αντιδρούμε σε οτιδήποτε μας συμβαίνει σιγά σιγά θα καταφέρουμε να δούμε ότι ο κόσμος μας είναι γεμάτος άπειρες δυνατότητες. Και τότε ξέρουμε μονομιάς πώς να συγχωρούμε και να αφήνουμε το παρελθόν μας πίσω». Το πρώτο βήμα για να το καταφέρουμε αυτό είναι να πάψουμε να κατηγορούμε τους άλλους και να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας, χωρίς να τα κρίνουμε.

4️⃣➖ Συνδέσου ξανά με την ανώτερη δύναμη: Είτε την αποκαλούμε «Θεό» είτε «σύμπαν», υπάρχει μια ανώτερη δύναμη που μας προστατεύει, ακόμα και τις στιγμές που νιώθουμε το τελείως αντίθετο. Όταν ξαναβρίσκουμε την πίστη μας σε αυτή και σκεφτόμαστε θετικά, υποστηρίζει ο συγγραφέας, τότε από μέσα μας ακτινοβολεί η καθαρή ενέργεια της αγάπης και του φωτός. Και τότε συμβαίνει κάτι μαγικό: όλες οι δυσαρμονίες και τα προβλήματα απλώς δεν έχουν χώρο στη ζωή μας, γιατί έχουμε πάψει να τα έλκουμε…

5️⃣➖ Απόφευγε να λες στους άλλους τι να κάνουν: «Καθένας μας είναι υπεύθυνος για τη ζωή και τις επιλογές του», λέει ο Dyer, και μας θυμίζει τους στίχους του Kahlil Gibran: «Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου. Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή. Δημιουργούνται διαμέσου εσένα, αλλά όχι από σένα. Κι αν και βρίσκονται μαζί σου, δε σου ανήκουν». Σε όλες μας τις σχέσεις, όλα θα είναι καλύτερα, υποστηρίζει ο ειδικός, αν πάψουμε να προσπαθούμε να επιβάλλουμε τις δικές μας απόψεις. «Άκουγε, αντί να ερμηνεύεις. Όταν κρίνεις τους άλλους, κοίταξε μέσα σου και αναρωτήσου γιατί συμβαίνει αυτό. Τη στιγμή που θα πάψεις να έχεις προσδοκίες από τους άλλους, θα απελευθερωθείς».

6️⃣➖ Μάθε να αφήνεσαι: Αν αντί να προσπαθούμε να επιβάλλουμε στους άλλους όσα πιστεύουμε εμείς, σταματούσαμε να τους βλέπουμε ανταγωνιστικά και απλώς αφηνόμασταν, τότε δεν θα είχαμε καν την ανάγκη να συγχωρέσουμε κανέναν. «Όταν κάποιος εκφράζει την άποψή του, δοκίμασε να απαντήσεις: “δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, σε ευχαριστώ”. Όταν πάψεις να επεμβαίνεις και αντί γι’ αυτό επιλέξεις να ρέεις όπως το νερό -απαλά και διακριτικά- γίνεσαι εσύ η ίδια η συγχώρεση»…

7️⃣➖ Ανάλαβε τις ευθύνες για το δικό σου κομμάτι: Πώς μπορείς να αλλάξεις κάτι αν δεν εξαρτάται καθόλου από εσένα και δεν έχεις τον παραμικρό έλεγχο πάνω του; Αν για όλο αυτό πάντα φταίει κάποιος άλλος; Αν ψάξουμε πίσω από καθετί που μας πληγώνει τώρα ή που μας έχει πληγώσει στο παρελθόν, θα δούμε και γιατί μας συνέβη. Ίσως κάτι είχαμε να μάθουμε από όλο αυτό..; Αναλαμβάνοντας το δικό μας μερίδιο ευθύνης σε οτιδήποτε μας συμβαίνει, τότε αυτόματα αποκτούμε και τη δύναμη να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε.

8️⃣➖ Άφησε τις μνησικακίες: Μετά από έναν τσακωμό, όποιον κι αν ρω-τήσεις γιατί συνέβη όλο αυτό, θα σου απαντήσει πιθανότατα: «φυσικά και έχω το δικαίωμα να είμαι θυμωμένος/η με τον πρώην/την πεθερά/τον προϊστάμενό μου, που μου μίλησε τόσο άσχημα». Είναι όμως πολύ σημαντικό για την ψυχολογία μας, λέει ο Dyer, να αντιστρέψουμε αυτό τον τρόπο σκέψης. «Η μνησικακία παραμένει όχι εξαιτίας αυτού που έκανε κάποιος άλλος, αλλά λόγω του εγωισμού μας – αυτός δεν μας αφήνει να βάλουμε στη θέση της την αγάπη και την αληθινή συγχώρεση. Οπότε, όταν περάσουν οι φωνές και οι απειλές, αφού εκφράσουμε όλα όσα νιώθουμε, έρχεται η ώρα να ηρεμήσουμε. Θυμήσου ότι καμία καταιγίδα δεν κρατάει για πάντα».

9️⃣➖ Διάλεξε την καλοσύνη, αντί για το δίκιο: «Υπάρχει ένα κινέζικο ρητό που λέει: “αν σκοπεύεις να εκδικηθείς κάποιον, τότε καλύτερα σκάψε δύο τάφους”. Η κακία [όπως και όλα τα αρνητικά συναισθήματα] είναι καταστροφική. Αν όποτε μας θίγει κάποιος, με τα λόγια ή τις πράξεις του, εμείς επιλέγουμε να αποστασιοποιηθούμε, τότε συντονιζόμαστε με [και έλκουμε στη ζωή μας] χαρά, γαλήνη και καλοσύνη, αντί για μίσος, θυμό και απογοήτευση». Αυτή άλλωστε, η αποστασιοποίηση, το να μην παίρνουμε τίποτα προσωπικά, είναι μία από τις τεχνικές που προτείνουν και άλλοι δάσκαλοι του self-help.

1️⃣0️⃣➖ Γίνε λιγότερο επικριτική: «Δεν μπορούμε να βρούμε γαλήνη εκτός και αν πάψουμε να κρίνουμε [τους άλλους και τον εαυτό μας]. Αυτή η εσωτερική ηρεμία μάς κάνει πιο ευτυχισμένους και διώχνει μακριά την αρνητική ενέργεια. Άλλωστε μόνο ένας γαλήνιος άνθρωπος έλκει κοντά του την ανάλογη ενέργεια […] Ναι, μπορούμε όλοι να φτιάξουμε ολόκληρες λίστες με λόγους για τους οποίους έχουμε δίκιο να κατακρίνουμε κάποιον άλλο. Αλλά αν θέλουμε η ζωή μας να είναι καλύτερη, χρειάζεται να αντικαταστήσουμε αυτές τις επικριτικές σκέψεις με σκέψεις, λόγια και πράξεις αγάπης»…

1️⃣1️⃣➖ Άρχισε να δίνεις: Συνήθως όταν μας έχει θίξει κάποιος, νιώθουμε ότι μας έχει στερήσει κάτι: το δίκιο, την ηρεμία, τη χαρά μας, την αναγνώριση που δικαιούμαστε… Ο Dyer εξηγεί ότι αυτός που έχει υποστεί πλήγμα, πάνω από όλα, είναι ο εγωισμός μας – ο ίδιος που ευθύνεται για όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε. Και έτσι, προτείνει να αντιστρέψουμε όλο αυτό, αντικαθι-στώντας την έλλειψη με την προσφορά. Αν σε μια διαφωνία, προσφέρεις κάτι στον άνθρωπο που σε έχει θίξει, θα έχεις καταφέρει και να τον συγχωρέσεις. «Όπου κι αν βρίσκεσαι», λέει ο ειδικός, «όποτε νιώθεις να σε κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα και να σε πνίγει το δίκιο, επανέλαβε την εξής θετική φράση: “όπου υπάρχει πληγή, επιθυμώ στη θέση της συγχώρεση”. Βάλε την αγάπη στη θέση του μίσους, φως στη θέση του σκότους, συγχώρεση στη θέση του πόνου. Αυτή η φράση θα σε βοηθήσει να ζεις απελευθερωμένη από το θυμό, την αδικία και τον πόνο».

1️⃣2️⃣➖ Μην ψάχνεις αφορμές για να νιώθεις «θύμα» : Το κάνουμε οι περισσότερες και το κάνουμε ασυνείδητα. Ειδικά αν είμαστε στις μαύρες μας, είναι λες και περιμένουμε το επόμενο «χτύπημα» για να νιώσουμε ακόμα χειρότερα, να «πιάσουμε πάτο», όπως λέμε… Αντί γι’ αυτό, ο Dyer προτείνει: «γίνε ένας άνθρωπος που αρνείται να τον προσβάλει οτιδήποτε, οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε εξωτερική συνθήκη. Αν έχεις πίστη στα δικά σου πιστεύω, θα δεις ότι είναι αδύνατο να σε θίξει οτιδήποτε κι αν κάνει ή πει οποιοσδήποτε. Με το να έχεις εσύ τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, δεν επιτρέπεις σε κανέναν να σε θίξει».

1️⃣3️⃣➖ Ζήσε στο Τώρα: Όταν δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε κά-ποιον για κάτι που μας έκανε, ζούμε εγκλωβισμένες στο παρελθόν και μας είναι αδύνατο να είμαστε ευτυχισμένες στο παρόν. Δίνουμε την προσοχή και την ενέργειά μας στις στιγμές που έχουν περάσει και αφήνουμε να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας το Τώρα. Ο Dyer μας προτρέπει να ζούμε τη στιγμή, εκτιμώντας την ομορφιά που έχει να μας προσφέρει.

1️⃣4️⃣➖ Όλα είναι για καλό: «Δεν υπάρχουν ατυχήματα, τίποτα δεν συμβαίνει στην τύχη. Όσο δύσκολο κι αν είναι να το αντιληφθούμε, για να βρεθούμε εδώ που είμαστε σήμερα, χρειαζόταν να περάσουμε όλα όσα περάσαμε. Για κάθε μας βήμα προς τα εμπρός, προηγήθηκε κάτι που εκ πρώτης όψης έμοιαζε με καταστροφή. Αυτές οι δύσκολες στιγμές, τα ατυχήματα, οι χωρισμοί, ο πόνος, συνέβησαν για να μάθουμε και από ένα πολύτιμο μάθημα. Κατάλαβέ το, δέξου το και μεταμόρφωσε το πώς βλέπεις καθετί».

1️⃣5️⃣➖ Επένδυσε στην αγάπη: Είναι πολύ σημαντικό, λέει ο Dyer, να αποφασίσουμε να κρατάμε θετική στάση και να μένουμε συνεπείς σε αυτή μας την απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι αποφασίζουμε συνειδητά να διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις – ακόμα και όσον αφορά εκείνους που μας έχουν πληγώσει. Με τον καιρό θα δούμε ότι όταν επιλέγουμε να είμαστε θετικοί και να απέχουμε από σκέψεις μίσους και εκδίκησης, οι άλλοι λαμβάνουν το μήνυμα και πλέον δεν έλκουμε στη ζωή μας αρνητικούς ανθρώπους και πράξεις εις βάρος μας. Αξίζει να το δοκιμάσουμε έστω και ως πείραμα – ίσως η θετική σκέψη πράγματι λειτουργήσει υπέρ μας, δημιουργώντας θετικές συνθήκες, όπου κανείς δεν θα θέλει να μας πληγώσει, αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί, εμείς να είμαστε θωρακισμένες ώστε οι πράξεις ή τα λόγια τους να μην μας επηρεάζουν!!!


Ακολουθεί άλλο ένα άρθρο, που το αντέγραψα, από το άλλο μου Blog

   Τα 10 μυστικά για επιτυχία και εσωτερική γαλήνη, του Wayne Dyer!!!   


Ποιο είναι το πάθος σου; Τι συγκινεί την ψυχή σου και σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε απόλυτη αρμονία με το σκοπό για τον οποίο ήρθες σε αυτόν τον κόσμο; Ως μπορείς να απελευθερωθείς από τα δεσμά που σε κρατούν και σε εμποδίζουν να αναπτυχθείς και να εξασφαλίσεις την εσωτερική γαλήνη και την ευτυχία.

Ο διάσημος συγγραφέας και κορυφαίος σύγχρονος στοχαστής Dr Wayne Dyer συνοψίζει μέσα σε δέκα μυστικά, σε δέκα βασικές αρχές, όλη τη γνώση που αποκόμισε τα τελευταία τριάντα χρόνια με στόχο να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τα συναισθήματα ανεπάρκειας και να μας κάνει να αισθανθούμε τη γαλήνη εκείνη, που καθορίζει την επιτυχία.

Τα «Δέκα Μυστικά του Wayne Dyer» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ιβίσκος (iviskospublication.gr) , μας δίνουν το κλειδί για την εσωτερική ισορροπία, αποκωδικοποιώντας όλες τις μεγάλες πνευματικές αλήθειες.

Πρόκειται για το πιο εμπνευσμένο βιβλίο του, που μας ανοίγει νέους ορίζοντες και μας βοηθά να αλλάξουμε ριζικά τη ζωή μας, αποκτώντας πίστη στον εαυτό μας και στο αστείρευτο δυναμικό που κρύβεται μέσα μας.

Ποια είναι όμως αυτά τα μυστικά:

•► Έχε το νου σου ανοιχτό στα πάντα, χωρίς να προσκολλάσαι σε τίποτα

•► Μην πεθάνεις κρατώντας τη μουσική σου ακόμα μέσα σου

•► Δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις

•► Αγκάλιασε τη σιωπή

•► Απελευθερώσου από την προσωπική σου ιστορία

•► Ένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, από τον ίδιο νου που το δημιούργησε

•► Η μνησικακία δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη

•► Να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου σαν να είσαι ήδη, αυτό που θα ήθελες να είσαι

•► Φύλαγε σαν θησαυρό τη θεϊκή σου υπόσταση

•► Σοφία είναι να αποφεύγεις κάθε σκέψη που σε αποδυναμώνει

Τα 10 Μυστικά που μοιράζεται μαζί μας, αποτελούν το απόσταγμα της πολυετούς εμπειρίας του και απευθύνονται σε όσους αποφασίσουν να βαδίσουν συνειδητά στο μονοπάτι της ζωής, στοχεύοντας σε επιτυχία και εσωτερική γαλήνη.


You might also Like… … …

╰'► Βιογραφία ~ Βιβλιογραφία κ.α. πατήστε ΕΔΩ … http://goo.gl/KIo3mS

╰'► Για μια περίληψη του βιβλίου , πατήστε ΕΔΩ ... https://goo.gl/puAv5B

╰'► Για να επισκεφτείτε το προσωπικό Ιστολόγιο του Συγγραφ. πατήστε ΕΔΩ ... http://www.drwaynedyer.com/



awakengr.com



You Might Also Like… …

Δείτε & άλλες αναρτήσεις με Θέμα: Υγεία !!!

Δείτε & άλλες αναρτήσεις με Θέμα: Εναλλακτικά Άρθρα !!!

Δείτε & άλλες αναρτήσεις με Θέμα: Σκέψεις/ Απόψεις !!!

Δείτε & άλλες αναρτήσεις με Θέμα: Έμπνευση !!!

Δείτε & άλλες αναρτήσεις με Θέμα: Αυτοβελτίωση !!!

Δείτε & άλλες αναρτήσεις με Θέμα: Ψυχολογία !!!


awakengr.com , nancy.kallikli.com , sinakis.blogspot.com

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου