Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Νέες τεχνολογίες θα δώσουν τέλος στις τεχνητές οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα !!!

Επιστήμη~Τεχνολογία Vs Έρευνα~Υγεία !!!


Αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορεί να εξαλειφθούν οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα με τη βοήθεια της ανάλυσης του γονιδιώματος των δοντιών, των βλαστικών κυττάρων και της νανοτεχνολογίας, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm , ο καθηγητής Στοματικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ευθύμιος Μητσιάδης.

«Ο ρόλος των βλαστικών κυττάρων είναι να αναπληρώνουν τους παθολογικούς ιστούς με καινούργιους. Αυτό το έχουμε πετύχει σε πειράματα με δόντια ποντικιών. Δημιουργήσαμε καινούργια δόντια με βλαστικά κύτταρα και τώρα η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε δόντια στον άνθρωπο. Για αυτό το λόγο χρειάζονται βλαστικά κύτταρα από το ίδιο το άτομο που πάσχει από κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα», λέει ο καθηγητής.

Στο ερώτημα αν ο δρόμος για τις κλινικές μελέτες στον άνθρωπο είναι ακόμη μακρύς, απαντά αρνητικά, επισημαίνοντας ότι τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται ήδη στην οφθαλμολογία, τη δερματολογία και αλλού με καλά αποτελέσματα.

   Νανοτεχνολογία και γονιδιακές θεραπείες
για δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης
  

«Έχουμε αναλύσει το γονιδίωμα των ανθρώπινων δοντιών και αυτό μας επιτρέπει να αντλήσουμε πληροφορίες για να δημιουργήσουμε ανθρώπινους ιστούς που να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τους φυσικούς. Επίσης, το γονιδίωμα, μας επιτρέπει να σκεφτούμε γονιδιακές θεραπείες σε περίπτωση που υπολείπεται ένας οδοντικός ιστός και είναι παθολογικός. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε περίπτωση προβλημάτων αδαμαντίνης που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι γενετικά. Εκεί μπορούμε να εφαρμόσουμε κάλλιστα τη γονιδιακή θεραπεία για τη δημιουργία μίας σωστής αδαμαντίνης, η οποία προφυλάσσει τον άνθρωπο από την τερηδόνα».

Η δημιουργία όλων αυτών των σκληρών ιστών του δοντιού μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τα σύγχρονα επιτεύγματα της νανοτεχνολογίας, αναφέρει ο κ. Μητσιάδης για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «με τη νανοτεχνολογία έχει επιτευχθεί η δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης σε επιστημονικά κέντρα των ΗΠΑ. Αυτή η αδαμαντίνη μοιάζει πολύ με την φυσική και προστατεύει από τις τοξικές ουσίες των μικροβίων και των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την παθολογία του δοντιού».

Αυτές οι τεχνολογίες εμπλουτίζονται καθημερινά και με την γρήγορη πρόοδο μπορούμε να φανταστούμε την εξάλειψη των τεχνητών οδοντοστοιχιών και εμφυτευμάτων μέσα στη δεκαετία, καταλήγει ο καθηγητής Στοματικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ευθύμιος Μητσιάδης.


You Might Also Like... ...

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Τεχνολογία !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Κόσμος !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Ειδήσεις !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Free.gr !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Hardware !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Security !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: SSD !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Κόσμος !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Διάστημα !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Περιβάλλον/Κλίμα !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Πράσινη Τεχνολογία !!!


freegr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου